Η βιολογική μελισσοκομία στην πράξη

Η MELODIA αποκλείοντας κάθε χρήση αντιβιοτικών και παρασιτοκτόνων, προστατεύει τον αγνό και φυσικό χαρακτήρα του μικρόκοσμου της κυψέλης και ενισχύει τον κύκλο ζωής της μέλισσας, η οποία με μαγική ακρίβεια και μεθοδικότητα μπορεί πλέον να δημιουργεί τα κορυφαία προϊόντα της. Εφαρμόζοντας παραδοσιακές μεθόδους φυσικού φιλτραρίσματος, την φυσική διαύγαση σε βαρέλια, χωρίς θερμική ή άλλη επεξεργασία παράγει ανεπεξέργαστο βιολογικό μέλι, που διατηρεί την απολύτως φυσική σύσταση και γεύση του.
Με συνέπεια εφαρμοζουμε τα πρότυπα και τις πρακτικές της βιολογικής μελισσοκομίας. Όλες οι φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας καθώς και τα τελικά προϊόντα της ελέγχονται και πιστοποιούνται από τον εγκεκριμένο Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας, BioHellas (E-241929).

Στο πλαίσιο αυτό:

  • Αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες των μελισσών με οργανικές μεθόδους, αποκλείοντας κάθε χρήση αντιβιοτικών, χημικών φαρμάκων και παρασιτοκτόνων.
  • Μετακινούμε εποχιακά τα μελισσοκομεία μας σε ορεινούς τόπους, πάντα μακριά από επιβαρυμένα οικοσυστήματα, ψεκασμένες περιοχές και συμβατικές καλλιέργειες.
  • Για τις διατροφικές ανάγκες των μελισσών κατά τους χειμερινούς μήνες χρησιμοποιούμε μόνο βιολογικό μέλι και όχι τεχνητές τροφές (πχ. ζάχαρη ή σιρόπι), οι οποίες θα αλλοίωναν την σύσταση και την ποιότητα των μελιών μας.
  • Βασική αρχή της βιολογικής μελισσοκομίας είναι η αποκλειστική χρήση του δικού μας βιολογικού κεριού για την δημιουργία φύλλων κερήθρας.
  • καθώς και η χρήση αποκλειστικά φυσικών υλικών για την κατασκευή και τη φροντίδα των κυψελών.
 

Γιατί βιολογική μελισσοκομία

Η απόφαση να εφαρµόσω βιολογική µελισσοκοµία ήταν µονόδροµος για εµένα. Εκεί µε οδήγησε ο σεβασµός µου στη φύση και η προσπάθεια για το µικρότερο οικολογικό αποτύπωµα των επίλογων µου. Εξίσου σηµαντική ήταν η θέληση να παράγω υψηλής διατροφικής αξίας µέλι, κρυστάλλινο χωρίς ίχνος χηµικών καταλοίπων.
Χρειάστηκε επιµονή για να κατακτήσω τη γνώση και την εµπειρία των βιολογικών µεθόδων, καθώς και κοπιαστικά ταξίδια αναζήτησης καθαρών τόπων.
Όµως µια µατιά σε ένα βάζο µέλι αρκεί για να πάρω δύναµη να συνεχίσω να υπηρετώ απαρέγκλιτα την βιολογική µελισσοκοµία.
Και βέβαια η φύση σοφή… και πάντα σύµµαχος!  ❞

Κυριάκος Βήρος, μελισσοκόμος, παραγωγός